menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Kalafiora gotuj z nieobranym czosnkiem 25min/obr.1 Varoma. Następnie ostudź, czosnek obierz i rozdrobnij 4s/obr.5.
2. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą kopystki 30s/obr.3.
3. Jeżeli masa jest za luźna, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej.
4. Formuj małe kotleciki. Smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym.
Kotleciki z kalafiora fajnie smakują z sosem jogurtowym, grzybowym lub pomidorowym.

ocena:

Kotlety z kalafiora (Thermomix)

składniki

  • 550 g różyczek z kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • ew. 1 łyżka maki pszennej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Kalafiora gotuj z nieobranym czosnkiem 25min/obr.1 Varoma. Następnie ostudź, czosnek obierz i rozdrobnij 4s/obr.5.
2. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj za pomocą kopystki 30s/obr.3.
3. Jeżeli masa jest za luźna, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej.
4. Formuj małe kotleciki. Smaż na oleju na średnim ogniu, aż kotleciki będą złote.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym.
Kotleciki z kalafiora fajnie smakują z sosem jogurtowym, grzybowym lub pomidorowym.