X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Kotlety z móżdżku cielęcego

Składniki

  • 500 g móżdżku
  • 2 jajka
  • 30 ml octu winnego
  • 1 bułka
  • 150 ml mleka
  • natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g tartej bułki
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bułkę moczymy w mleku, w tym czasie móżdżek moczymy 2 godziny w wodzie z octem, potem gotujemy go kilka minut. Po osączeniu usuwamy błony, siekamy móżdżek, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę, sól, gałkę muszkatołową oraz żółtko. Masę dokładnie mieszamy, formujemy z niej kotleciki, obtaczamy je w jajku i tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również