menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu, odcedzamy, studzimy, obieramy i mielimy wraz z serem. Czosnek siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, cebulę kroimy w drobną kostkę i razem smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z jajami, mąką i pozostałymi przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju. Do kotletów z ziemniaków możemy dodawać też inne przyprawy: seler, gałkę muszkatołową, czy koperek. Podajemy takie kotleciki na zimno lub na gorąco, ze śmietaną i posypane zieleniną, z surówkami albo z sosami: pieczeniowym, grzybowym, czy beszamelowym. Są smaczne zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Proponuję eksperymentowanie z panierkami i spróbować je obtoczyć w innych ziarnach, czy np.: w cieście naleśnikowym.

ocena:

Kotlety ziemniaczane

składniki

-1 kg ziemniaków
-2 jajka
-1 duża cebula
-300 g białego sera
-80 g mąki
-2 ząbki czosnku
-bułka tarta do obtoczenia kotletów
-cząber, majeranek, kminek
-sól, pieprz
-olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu, odcedzamy, studzimy, obieramy i mielimy wraz z serem. Czosnek siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, cebulę kroimy w drobną kostkę i razem smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z jajami, mąką i pozostałymi przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju. Do kotletów z ziemniaków możemy dodawać też inne przyprawy: seler, gałkę muszkatołową, czy koperek. Podajemy takie kotleciki na zimno lub na gorąco, ze śmietaną i posypane zieleniną, z surówkami albo z sosami: pieczeniowym, grzybowym, czy beszamelowym. Są smaczne zarówno jako danie główne, jak i jako dodatek. Proponuję eksperymentowanie z panierkami i spróbować je obtoczyć w innych ziarnach, czy np.: w cieście naleśnikowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję