menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żelatynę moczymy w trzech łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy. Z żółtek oraz cukru ucieramy biały, puszysty kogel mogel, dodajemy sok z dwóch cytryn oraz starte na drobnej tarce skórki z jednej cytryny (może być limonka) i jednej pomarańczy. Wkładamy rondelek z kremem jajecznym do garnka z gorącą wodą, tak żeby dnem nie dotykał wody. Ubijamy krem na parze. Porcjami wlewamy napar herbaciany, a następnie żelatynę. Cały czas krem ubijamy. Gdy będzie gęsty odstawiamy go do ostudzenia. Na koniec wlewamy rum lub arak, dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterek lub pucharków. Wkładamy do lodówki.

ocena:

Krem ponczowy

składniki

  • 5 żółtek
  • 250 ml mocnego naparu z dobrej, czarnej herbaty
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcz
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml rumu lub araku
  • 250 g cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żelatynę moczymy w trzech łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy. Z żółtek oraz cukru ucieramy biały, puszysty kogel mogel, dodajemy sok z dwóch cytryn oraz starte na drobnej tarce skórki z jednej cytryny (może być limonka) i jednej pomarańczy. Wkładamy rondelek z kremem jajecznym do garnka z gorącą wodą, tak żeby dnem nie dotykał wody. Ubijamy krem na parze. Porcjami wlewamy napar herbaciany, a następnie żelatynę. Cały czas krem ubijamy. Gdy będzie gęsty odstawiamy go do ostudzenia. Na koniec wlewamy rum lub arak, dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterek lub pucharków. Wkładamy do lodówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję