menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchna masę. Przygotowujemy laskę wanilii: kroimy ją na pół, usuwamy nasiona i wkładamy do rondelka. Zalewamy śmietanką. Podgrzewamy często mieszając. Gdy zacznie się gotować, wyjmujemy laskę wanilii dodajemy do utartych żółtek po kilka  łyżek śmietany i cały czas ubijamy w gorącej kąpieli, tzn.: trzymając rondelek z ubijanymi żółtkami w garnku z gorącą wodą. Gdy wlejemy już całą śmietanę, a krem będzie gęsty, wyjmujemy rondelek i pozostawiamy krem do przestudzenia, mieszając go jeszcze przez kilka minut. Przekładamy krem do pucharków lub salaterek, wstawiamy do lodówki. Krem waniliowy może być zarówno dodatkiem do ciast, czy lodów, jak również stanowić samodzielny deser, np. z owocami, czy sosem czekoladowym.

ocena:

Krem waniliowy

składniki

  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 1 laska wanilii, w ostateczności dwa cukry waniliowe
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żółtka ucieramy z cukrem na pulchna masę. Przygotowujemy laskę wanilii: kroimy ją na pół, usuwamy nasiona i wkładamy do rondelka. Zalewamy śmietanką. Podgrzewamy często mieszając. Gdy zacznie się gotować, wyjmujemy laskę wanilii dodajemy do utartych żółtek po kilka  łyżek śmietany i cały czas ubijamy w gorącej kąpieli, tzn.: trzymając rondelek z ubijanymi żółtkami w garnku z gorącą wodą. Gdy wlejemy już całą śmietanę, a krem będzie gęsty, wyjmujemy rondelek i pozostawiamy krem do przestudzenia, mieszając go jeszcze przez kilka minut. Przekładamy krem do pucharków lub salaterek, wstawiamy do lodówki. Krem waniliowy może być zarówno dodatkiem do ciast, czy lodów, jak również stanowić samodzielny deser, np. z owocami, czy sosem czekoladowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję