menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do rondelka wlewamy wino i wiśniówkę z przyprawami. Wrzucamy wydrylowane wiśnie i zagotowujemy. Następnie miksujemy. Ucieramy żółtka do białości, wlewamy do sosu wiśniowego i mieszamy Rondelek lub miskę z żółtkami i wiśniami umieszczamy w garnku z gorącą wodą i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Wtedy wyjmujemy rondelek z kremem z garnka z gorącą wodą i studzimy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i mieszamy, żeby się dobrze rozpuściła. Po ostudzeniu dokładnie mieszamy ze sobą krem i żelatynę, przekładamy go do salaterek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Podajemy krem ze śmietaną.

ocena:

Krem wiśniowy

składniki

  • 500 g wiśni bez pestek
  • 150 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1,5  łyżki żelatyny
  • po szczypcie mielonych goździków i cynamonu
  • po 125 ml: śmietany 30%, czerwonego wina, wiśniówki, ew. 200 ml czerwonego wina i 50 ml likieru wiśniowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do rondelka wlewamy wino i wiśniówkę z przyprawami. Wrzucamy wydrylowane wiśnie i zagotowujemy. Następnie miksujemy. Ucieramy żółtka do białości, wlewamy do sosu wiśniowego i mieszamy Rondelek lub miskę z żółtkami i wiśniami umieszczamy w garnku z gorącą wodą i ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Wtedy wyjmujemy rondelek z kremem z garnka z gorącą wodą i studzimy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i mieszamy, żeby się dobrze rozpuściła. Po ostudzeniu dokładnie mieszamy ze sobą krem i żelatynę, przekładamy go do salaterek lub pucharków i wkładamy do lodówki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Podajemy krem ze śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję