menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Buraki zawiń w folie aluminiową. Upiecz  w 180C przez ok 90 min.

 

2. Do naczynia miksującego włóż przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku i imbir. Rozdrobnić 3s/ obr. 5

 

3. Kopystką zgarnij wszystko ze ścian na dno naczynia. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawę curry, duś 5 min/120 C/ obr 0.5 

 

4. Do misy miksującej włóż obraną i pokrojoną w 5 cm kawałki marchewkę oraz przekrojone na ćwiartki upieczone obrane buraki. Rozdrobnij wszystko 4 s /obr. 5

 

5. Dodaj bulion, soczewicę. Gotuj 15 min/100°C/ obr.1 

 

6. Dopraw solą i pieprzem. Miksuj 1 min/ obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.

 

7. Podawaj z kiełkami i prażonymi pestki dyni.

ocena:

Krem z buraków i soczewicy (Thermomix)

składniki

  • 500 g drobnych buraków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • 1 marchew 
  • 1500 g bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • szczypta pieprzu
  • kiełki i prażone pestki dyni do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

1. Buraki zawiń w folie aluminiową. Upiecz  w 180C przez ok 90 min.

 

2. Do naczynia miksującego włóż przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku i imbir. Rozdrobnić 3s/ obr. 5

 

3. Kopystką zgarnij wszystko ze ścian na dno naczynia. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawę curry, duś 5 min/120 C/ obr 0.5 

 

4. Do misy miksującej włóż obraną i pokrojoną w 5 cm kawałki marchewkę oraz przekrojone na ćwiartki upieczone obrane buraki. Rozdrobnij wszystko 4 s /obr. 5

 

5. Dodaj bulion, soczewicę. Gotuj 15 min/100°C/ obr.1 

 

6. Dopraw solą i pieprzem. Miksuj 1 min/ obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.

 

7. Podawaj z kiełkami i prażonymi pestki dyni.