menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew i soczewicę oraz curry, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, podawaj z natką pietruszki.

ocena:

Krem z buraków i soczewicy

składniki

  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w piórka
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany i pokrojony w cienkie słupki
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 500 g buraków, najlepiej upieczonych lub ugotowanych w skórze
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • Sól, pieprz
  • drobno posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp czosnek, cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew i soczewicę oraz curry, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wlej bulion. Buraki pokrój jak najdrobniej, wsyp do garnka. Gotuj do miękkości warzyw, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, podawaj z natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję