X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krem z zielonych szparagów (Thermomix)

Na szparagi czekam zawsze jak na truskawki i gdy zbliża sie na nie sezon to chodzę po targu i się bacznie rozglądam. Nie mogę się nimi nacieszyć, w końcu zostają z nami na tak krótko. Uwielbiam zarówno zielone jak i białe, ale dzisiaj mowa o zielonych. Krem z zielonych szparagów to świetna propozycja na sezonowy obiad. Moja rodzina za nim przepada. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował. 

Krem z zielonych szparagów (Thermomix)

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 300 ziemniaków
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Szparagi pozbaw łykowatych końcówek. Odetnij ok 1/3 szparaga od dolnej części. Do naczynia miksującego dodaj umyte i pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Następnie obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, posiekaj 5s/obr.5. Zawartość zgarnij na dno naczynia, dodaj 30 g oliwy, smaż 4min/120°C/obr.1.

Krok 2:

Dodaj 800 g wody, sól i pieprz, następnie gotuj 18min/100°C/obr.2.

Krok 3:

Zmiksuj 1min/obr.10. Jeśli się zdarzy, że w kremie będą delikatne łyka, należy wtedy przetrzeć zupę przez drobne sito.

Krok 4:

Podawaj z grzankami lub np. prażonymi pestkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również