menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biszkopt:

6 białek ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Następnie 6 żółtek ubij mocno z cukrem i opakowaniem kisielu. Dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas energicznie mieszając dodaj wodę i olej. Gdy ciasto idealnie się połączy i będzie puszyste dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka do połączenia składników. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok 35×25 i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw czas i temperaturę 180 °C 30 min.

Krem:

Śmietanę ubij, następnie stopniowo po łyżce dodawaj twaróg sernikowy. Wsyp 4 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksowania i wolno dolewaj tężejącą galaretkę. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.

Jeśli krem jest za rzadki odstaw go na 30-60 minut do lodówki.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty i przełóż środek dużą ilością kremu. Złóż dwa płaty ciasta. Na wierzch połóż jeszcze warstwę kremu. Zblenduj maliny z cukrem pudrem i polej ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

ocena:

Kremówka z malinami

składniki

Biszkopt:

  • 6 jaj oddzielnie żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g śmietany 36%
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cytrynowej galaretki rozpuszczonej w szklance ciepłej wody, pozostawiona do ostygnięcia

Dodatkowo:

  • 100 g cukru pudru 
  • 400 g malin, dodatkowo do kilka sztuk do dekoracji 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Biszkopt:

6 białek ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Następnie 6 żółtek ubij mocno z cukrem i opakowaniem kisielu. Dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas energicznie mieszając dodaj wodę i olej. Gdy ciasto idealnie się połączy i będzie puszyste dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka do połączenia składników. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok 35×25 i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw czas i temperaturę 180 °C 30 min.

Krem:

Śmietanę ubij, następnie stopniowo po łyżce dodawaj twaróg sernikowy. Wsyp 4 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksowania i wolno dolewaj tężejącą galaretkę. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.

Jeśli krem jest za rzadki odstaw go na 30-60 minut do lodówki.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty i przełóż środek dużą ilością kremu. Złóż dwa płaty ciasta. Na wierzch połóż jeszcze warstwę kremu. Zblenduj maliny z cukrem pudrem i polej ciasto. Udekoruj świeżymi malinami.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję