menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową. Wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce. Uformuj dwa wałeczki, wsadź je na 30 minut do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut , do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Umyty rabarbar obierz, pokrój na 1 cm kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10minut. Odstaw do przestygnięcia.

Wymieszaj lub ubij w misce twaróg z cukrem pudrem, skórką cytrynową , bazylią oraz ekstraktem waniliowym.  Przygotuj małe słoiki lub szklane naczynia. Przekładaj warstwę kruszonki rabarbarem, a potem masą serową, aż wypełnienia naczynia. Udekoruj bazylią.

ocena:

Kremowy deser z rabarbarem i kruszonką orzechową

składniki

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wyłuskanych orzechów  włoskich
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 6 łyżek masła
  • Szczypta soli

Rabarbar:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 szklanka brązowego cukru

Kremowa masa:

  • 400 g kremowego serka twarogowego
  • 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • skórka z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotuj kruszonkę: orzechy zmiksuj na mąkę orzechową. Wymieszaj ręcznie wszystkie składniki w misce. Uformuj dwa wałeczki, wsadź je na 30 minut do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 10-15 minut , do rumianego koloru. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Umyty rabarbar obierz, pokrój na 1 cm kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10minut. Odstaw do przestygnięcia.

Wymieszaj lub ubij w misce twaróg z cukrem pudrem, skórką cytrynową , bazylią oraz ekstraktem waniliowym.  Przygotuj małe słoiki lub szklane naczynia. Przekładaj warstwę kruszonki rabarbarem, a potem masą serową, aż wypełnienia naczynia. Udekoruj bazylią.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję