X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morzaWalentynki

Krewetki flambirowane

Składniki

  • 500 g dużych krewetek
  • 1 cytryna
  • 70 g oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kropli tabasco
  • sól, biały pieprz, cukier
  • 25 g koniaku

Sposób przygotowania

Z posiekanego czosnku, połowy oliwy, soku  z cytryny, tabasco i pozostałych przypraw robimy marynatę i trzymamy w niej krewetki przez pół godziny. Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy zamarynowane krewetki. Gdy się lekko zarumienią polewamy je koniakiem, podpalamy i przykrywamy pokrywką. Od razu podajemy z cząstkami cytryny, polewamy sosem. Podobnie możemy przygotować smażone ryby.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również