menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany masło z oliwą wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż, aż warzywa zrobią się szkliste. Następnie dodaj krewetki. Chwilę smaż, aż krewetki zmienią kolor na różowy, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub makaron.

ocena:

Krewetki na białym winie

składniki

  • 250 g surowych krewetek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula średnia 
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. papryczka chilli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany masło z oliwą wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż, aż warzywa zrobią się szkliste. Następnie dodaj krewetki. Chwilę smaż, aż krewetki zmienią kolor na różowy, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub makaron.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję