menu
fot. Lubomir Lipov

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż (uważaj, żeby nie spalić!). Następnie dorzuć świeże lub rozmrożone krewetki. Chwilę smaż, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub ryż. 

ocena:

Krewetki na białym winie

składniki

  • ok. 30 dużych krewetek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula średnia 
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną w piórka cebulę i posiekany w płatki czosnek. Delikatnie podsmaż (uważaj, żeby nie spalić!). Następnie dorzuć świeże lub rozmrożone krewetki. Chwilę smaż, po czym wlej na patelnie białe wino. Dodaj przyprawy i zmniejsz temperaturę . Czekaj aż sos odrobinę się zredukuje. Tuż przed podaniem posyp siekaną natkę pietruszki. Jako dodatek polecam bagietkę lub ryż. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję