menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki obgotowujemy i obieramy. Pieczarki czyścimy, płuczemy i po osączeniu drobno kroimy. Smażymy na maśle i przekładamy na talerz. Na pozostałe na patelni masło wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, następnie jednym, płynnym ruchem wlewamy śmietanę i mieszamy, żeby nie było grudek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki skrapiamy brandy i dodajemy wraz z pieczarkami do sosu. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Podajemy np. z ryżem.

ocena:

Krewetki z pieczarkami

składniki

  • 500 g krewetek
  • 250 ml śmietany 22%
  • 250 g pieczarek
  • 25 ml brandy
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki obgotowujemy i obieramy. Pieczarki czyścimy, płuczemy i po osączeniu drobno kroimy. Smażymy na maśle i przekładamy na talerz. Na pozostałe na patelni masło wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, następnie jednym, płynnym ruchem wlewamy śmietanę i mieszamy, żeby nie było grudek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki skrapiamy brandy i dodajemy wraz z pieczarkami do sosu. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Podajemy np. z ryżem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję