menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki płuczemy,solimy i odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy oliwę.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę.Smażymy aż się zeszkli.Dodajemy przetarte pomidory,sól i pieprz.Sos dusimy około 10 minut.Wlewamy wino i odparowujemy sos.Dodajemy ryż, podlewamy bulionem.W połowie duszenia ryżu dodajemy krewetki( lub małże ). Dusimy aż ryż będzie al dente.

ocena:

Krewetki z ryżem

składniki

  • 500 g krewetek ( lub małże – mule )
  • 400 g ryżu arborio
  • 50 ml oliwy
  • 400 g przetartych pomidorów ( mogą być z puszki )
  • 1 drobno posiekana cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 100 ml bulionu drobiowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Krewetki płuczemy,solimy i odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy oliwę.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę.Smażymy aż się zeszkli.Dodajemy przetarte pomidory,sól i pieprz.Sos dusimy około 10 minut.Wlewamy wino i odparowujemy sos.Dodajemy ryż, podlewamy bulionem.W połowie duszenia ryżu dodajemy krewetki( lub małże ). Dusimy aż ryż będzie al dente.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję