menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mielone mięso mieszamy z 3 jajami, bułką tartą i siekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe krokiety i smażymy na oleju. Bakłażany myjemy,kroimy w plasterki i posypujemy solą, aby usunąć gorzki smak. Kładziemy na sicie i osączamy wodą. Plasterki bakłażanów oprószamy mąką mąką i smażymy w głębokim oleju. Na papierowych ręcznikach osuszamy z nadmiaru tłuszczu, odstawiamy. Pomidory obrane ze skórki miksujemy z bazylią i oliwą,przekładamy do do garnuszka i dusimy na małym ogniu, aż powstanie sos. Ser i kiełbasę kroimy w cienkie plastry.  Część sosu pomidorowego rozprowadzamy na dnie naczynia do zapiekania (żaroodpornego), układamy połowę bakłażanów i posypujemy częścią parmezanu.. Kładziemy krokiety, kiełbaski, ser i polewamy częścią sosu pomidorowego. Przykrywamy pozostałymi bakłażanami, posypujemy parmezanem i polewamy resztą sosu pomidorowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, pieczemy przez około 30-40 minut.

ocena:

Krokiety wołowe w sosie pomidorowym

składniki

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 jajka
  • 1 kg bakłażanów
  • mąka do oprószenia bakłażanów
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 200g sera ricotta
  • 150g kiełbaski chorizo
  • 100g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mielone mięso mieszamy z 3 jajami, bułką tartą i siekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe krokiety i smażymy na oleju. Bakłażany myjemy,kroimy w plasterki i posypujemy solą, aby usunąć gorzki smak. Kładziemy na sicie i osączamy wodą. Plasterki bakłażanów oprószamy mąką mąką i smażymy w głębokim oleju. Na papierowych ręcznikach osuszamy z nadmiaru tłuszczu, odstawiamy. Pomidory obrane ze skórki miksujemy z bazylią i oliwą,przekładamy do do garnuszka i dusimy na małym ogniu, aż powstanie sos. Ser i kiełbasę kroimy w cienkie plastry.  Część sosu pomidorowego rozprowadzamy na dnie naczynia do zapiekania (żaroodpornego), układamy połowę bakłażanów i posypujemy częścią parmezanu.. Kładziemy krokiety, kiełbaski, ser i polewamy częścią sosu pomidorowego. Przykrywamy pozostałymi bakłażanami, posypujemy parmezanem i polewamy resztą sosu pomidorowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st.C, pieczemy przez około 30-40 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję