menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Królika podziel na mniejsze części (udźce, comber, nogi przednie). Dopraw przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania. Marchewkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki a całą główkę czosnku na pół w poprzek. Obłóż kawałki mięsa warzywami, podlej wywarem i obłóż masłem. Królika piecz pod przykryciem 90 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz dalej w temperaturze 220°C stopni do uzyskania równomiernego, złotego koloru. Do tego dania jako dodatki wykorzystałem warzywa z duszenia i upiekłem ziemniaczki z tymiankiem.

ocena:

Królik duszony

składniki

  • 1 kg tuszki z królika
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szklanka wywaru
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Królika podziel na mniejsze części (udźce, comber, nogi przednie). Dopraw przyprawami i przełóż do naczynia do zapiekania. Marchewkę obierz i pokrój na 5 cm kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki a całą główkę czosnku na pół w poprzek. Obłóż kawałki mięsa warzywami, podlej wywarem i obłóż masłem. Królika piecz pod przykryciem 90 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz dalej w temperaturze 220°C stopni do uzyskania równomiernego, złotego koloru. Do tego dania jako dodatki wykorzystałem warzywa z duszenia i upiekłem ziemniaczki z tymiankiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję