menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki płuczemy, osączamy i godzinę moczymy w winie. Pod koniec moczenia dodajemy umyte morele (bez pestek). Mięso królika myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażamy na sklarowanym maśle. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa. Wkładamy liść laurowy, wlewamy pół szklanki wody i dusimy 35 minut. W połowie duszenia dodajemy śliwki z winem (morele odkładamy). Gdy mięso będzie miękkie, wkładamy morele i chwilkę razem dusimy. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy sos do s maku. Wykładamy potrawę na ogrzany półmisek

ocena:

Królik śląsko – morawski

składniki

  • 1 kg króliczego mięsa – udziec, comber
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 1 liść laurowy
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki sklarowanego masła
  • 5 suszonych moreli
  • 125 ml słodkiej śmietany (18 proc.)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Śliwki płuczemy, osączamy i godzinę moczymy w winie. Pod koniec moczenia dodajemy umyte morele (bez pestek). Mięso królika myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażamy na sklarowanym maśle. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa. Wkładamy liść laurowy, wlewamy pół szklanki wody i dusimy 35 minut. W połowie duszenia dodajemy śliwki z winem (morele odkładamy). Gdy mięso będzie miękkie, wkładamy morele i chwilkę razem dusimy. Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy, przyprawiamy sos do s maku. Wykładamy potrawę na ogrzany półmisek

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję