menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki po obraniu zetrzeć na tarce ziemniaczanej, odcisnąć przez płócienny worek, z uzyskanego soku zebrać skrobię (sok odlać). Skrobię połączyć z miazgą ziemniaczaną, wymieszać i zaparzyć całą masę wrzącym mlekiem. Cebulę zetrzeć na tarce ziemniaczanej i dodać do zaparzonej masy wraz z solą i pieprzem do smaku. Brytfannę wysmarować dokładnie smalcem, przełożyć do niej masę, powierzchnię wyrównać, po czym włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, polać śmietaną i ponownie zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem wyjąć z pieca i posypać zieleniną. Kubusia można też polewać stopionym masłem.

ocena:

Kubuś – potrawa beskidzka

składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 500 ml mleka
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • smalec
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki po obraniu zetrzeć na tarce ziemniaczanej, odcisnąć przez płócienny worek, z uzyskanego soku zebrać skrobię (sok odlać). Skrobię połączyć z miazgą ziemniaczaną, wymieszać i zaparzyć całą masę wrzącym mlekiem. Cebulę zetrzeć na tarce ziemniaczanej i dodać do zaparzonej masy wraz z solą i pieprzem do smaku. Brytfannę wysmarować dokładnie smalcem, przełożyć do niej masę, powierzchnię wyrównać, po czym włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, polać śmietaną i ponownie zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem wyjąć z pieca i posypać zieleniną. Kubusia można też polewać stopionym masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję