menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta: ucieramy drożdże z odrobiną cukru (ok. pół łyżeczki), następnie przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i siekamy wszystkie składniki. Pod koniec  dodajemy jedno całe jajo i dwa żółtka, śmietanę i roztarte z cukrem drożdże. Wyrabiamy ciasto rękami, a po wyrobieniu przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wówczas przystępujemy do przygotowania farszu. Filety myjemy i osuszamy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ryż gotujemy w dużej ilości wody, aż do miękkości, osączamy. Rybę kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju (1 łyżka), a następnie dodajemy łyżkę wody i dusimy rybę, aż będzie miękka. Cebulę smażymy na reszcie oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem, mieszamy z rybą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jaja obieramy ze skorupki i siekamy. Dodajemy do farszu. Ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty długości formy, w której będziemy piekli kulebiak (najlepiej użyć do tego celu prostokątnej „keksówki”). Na środku jednego prostokąta układamy warstwę ryżu, a na nim farsz z rybą. Posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przykrywamy drugim prostokątem i ozdobnie zlepiamy brzegi. Możemy również udekorować wierzch ozdobami zrobionymi z kawałków ciasta. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej kulebiak, robimy na górze niewielkie nacięcie, żeby para mogła wydostać się ze środka kulebiaka, smarujemy go roztrzepanym jajem i wkładamy na 30–40 minut do nagrzanego do 190ºC piekarnika.

ocena:

Kulebiak z rybą

składniki

Ciasto krucho – drożdżowe
-300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
-3 jajka
-125 ml śmietany 18-22%
-20 g drożdży
-100 g masła
-sól, cukier
Farsz
-500 g filetów z ryby morskiej
-80 g ryżu
-1 cebula
-150 g pieczarek
-2 jajka
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-30 ml oleju
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta: ucieramy drożdże z odrobiną cukru (ok. pół łyżeczki), następnie przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i siekamy wszystkie składniki. Pod koniec  dodajemy jedno całe jajo i dwa żółtka, śmietanę i roztarte z cukrem drożdże. Wyrabiamy ciasto rękami, a po wyrobieniu przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wówczas przystępujemy do przygotowania farszu. Filety myjemy i osuszamy. Jaja gotujemy na twardo. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ryż gotujemy w dużej ilości wody, aż do miękkości, osączamy. Rybę kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym oleju (1 łyżka), a następnie dodajemy łyżkę wody i dusimy rybę, aż będzie miękka. Cebulę smażymy na reszcie oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem, mieszamy z rybą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jaja obieramy ze skorupki i siekamy. Dodajemy do farszu. Ciasto rozwałkowujemy na dwa prostokąty długości formy, w której będziemy piekli kulebiak (najlepiej użyć do tego celu prostokątnej „keksówki”). Na środku jednego prostokąta układamy warstwę ryżu, a na nim farsz z rybą. Posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przykrywamy drugim prostokątem i ozdobnie zlepiamy brzegi. Możemy również udekorować wierzch ozdobami zrobionymi z kawałków ciasta. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej kulebiak, robimy na górze niewielkie nacięcie, żeby para mogła wydostać się ze środka kulebiaka, smarujemy go roztrzepanym jajem i wkładamy na 30–40 minut do nagrzanego do 190ºC piekarnika.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję