menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Twarożek ucieramy lub miksujemy z serem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie dysponujemy twarożkami smakowymi, dzielimy masę twarogową na kilka części i dodajemy do jednej porcji posiekany ząbek czosnku i szczypiorek, do drugiej utarty chrzan, do trzeciej  koncentrat pomidorowy. Oczywiście możemy eksperymentować z innymi dodatkami smakowymi. Posiekane orzechy i sezam smażymy oddzielnie na rozgrzanej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Ręce zwilżamy wodą i formujemy z mas twarogowych kulki wielkości włoskich orzechów. Każda kulkę obtaczamy w różnych dodatkach przygotowanych na odrębnych spodeczkach. Gotowe kulki układamy na liściach sałaty.

ocena:

Kulki twarożkowe

składniki

  • 250 g twarożku śmietanowego (może być smakowy – typu chrzanowy, czosnkowy z Piątnicy)
  • 100 g sera twarogowego
  • ew.1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżo utartego chrzanu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • #Do obtoczenia
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mieszanki świeżych ziół: melisy, mięty, bazylii
  • 2 łyżki ziaren słonecznika, dyni itp.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Twarożek ucieramy lub miksujemy z serem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie dysponujemy twarożkami smakowymi, dzielimy masę twarogową na kilka części i dodajemy do jednej porcji posiekany ząbek czosnku i szczypiorek, do drugiej utarty chrzan, do trzeciej  koncentrat pomidorowy. Oczywiście możemy eksperymentować z innymi dodatkami smakowymi. Posiekane orzechy i sezam smażymy oddzielnie na rozgrzanej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Ręce zwilżamy wodą i formujemy z mas twarogowych kulki wielkości włoskich orzechów. Każda kulkę obtaczamy w różnych dodatkach przygotowanych na odrębnych spodeczkach. Gotowe kulki układamy na liściach sałaty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję