menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i smażymy razem z wytopionym łojem. PORADA: Przed wytopieniem łoju dobrze jest go pokroić w kostkę a nie kręcić przez maszynkę. Fajnie wychodzą z tego delikatne skwarki. Kiedy ziemniaki się już ugotują, odcedzamy wyciągamy czosnek i liść. Wrzucamy łyżkę masła i śmietany i ugniatamy. Od jajka oddzielamy żółtko i wrzucamy je do naszego puree. Potem po kolei podsmażoną cebulkę ze skwarkami, posiekaną natkę a na końcu żółty ser. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy puree do ostygnięcia. Na stolnicy rozsypujemy trochę mąki. Resztę jaj rozbijamy w miseczce. Na osobnym talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z ostygniętej masy formujemy kulki o średnicy 3, 4 cm i tarzamy je w mące. Potem zanurzamy w jajku i otaczamy w bułce tartej. Jak kto lubi, to do skłóconego jajka można dodać szczyptę chili. Smażymy w głębokim oleju około 1 minuty na stronę. Najlepiej smakują na ciepło. Można podawać z sosem żurawinowym. SMACZNEGO

ocena:

Kulki ziemniaczane

składniki

  • 0,6-0,8 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • duża czubata łycha wytopionego łoju
  • średnia cebula
  • łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki drobno startego sera żółtego (np. gouda)
  • ząbek czosnku w skórce
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • mąka
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie razem z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Cebulkę siekamy w drobną kostkę i smażymy razem z wytopionym łojem. PORADA: Przed wytopieniem łoju dobrze jest go pokroić w kostkę a nie kręcić przez maszynkę. Fajnie wychodzą z tego delikatne skwarki. Kiedy ziemniaki się już ugotują, odcedzamy wyciągamy czosnek i liść. Wrzucamy łyżkę masła i śmietany i ugniatamy. Od jajka oddzielamy żółtko i wrzucamy je do naszego puree. Potem po kolei podsmażoną cebulkę ze skwarkami, posiekaną natkę a na końcu żółty ser. Wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy puree do ostygnięcia. Na stolnicy rozsypujemy trochę mąki. Resztę jaj rozbijamy w miseczce. Na osobnym talerzu rozsypujemy bułkę tartą. Z ostygniętej masy formujemy kulki o średnicy 3, 4 cm i tarzamy je w mące. Potem zanurzamy w jajku i otaczamy w bułce tartej. Jak kto lubi, to do skłóconego jajka można dodać szczyptę chili. Smażymy w głębokim oleju około 1 minuty na stronę. Najlepiej smakują na ciepło. Można podawać z sosem żurawinowym. SMACZNEGO

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję