menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni doprowadzić do wrzenia olej i zdjąć z ognia. Wsypać paprykę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać, wlać wino i znowu dokładnie wymieszać. Włożyć rozkrajanego na połowę kurczaczka do gorącej marynaty, trzymać 3-5 minut, przewrócić częścią ze skórą do dna patelni, posypać majerankiem, na każdą część położyć gałązkę oregano i szczelnie przykryć. Marynować 30 minut. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C). Zrębki wysypać na folię aluminiową, skropić winem, szczelnie zawinąć i wierzch pakietu podziurawić szpikulcem. Włożyć na rozgrzany ruszt i zaczekać aż drewno zacznie się tlić i dymić (około 10 do 15 minut w zależności od rodzaju zastosowanego drewna). Jeżeli używamy grilla gazowego wyłączyć palniki z jednej strony (jeżeli węglowego przesunąć żar) i ułożyć połówki kurczaka skórą do dołu. Piec 15 do 20 minut w temperaturze 160-170*C, smarując pozostałą marynatą. Przewrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 10 minut, smarując marynatą (temp. wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 75*C). Można podawać z pikantną salsą i pieczywem. Smacznego

ocena:

Kurczak BBQ

składniki

  • 1 mały kurczak (do 1/2 kg)
  • 5 łyżek dobrego oleju
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki  sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  nie mielonej morskiej soli
  • 1/4 łyżeczki  grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 gałązki świeżego oregano

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na patelni doprowadzić do wrzenia olej i zdjąć z ognia. Wsypać paprykę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać, wlać wino i znowu dokładnie wymieszać. Włożyć rozkrajanego na połowę kurczaczka do gorącej marynaty, trzymać 3-5 minut, przewrócić częścią ze skórą do dna patelni, posypać majerankiem, na każdą część położyć gałązkę oregano i szczelnie przykryć. Marynować 30 minut. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200*C). Zrębki wysypać na folię aluminiową, skropić winem, szczelnie zawinąć i wierzch pakietu podziurawić szpikulcem. Włożyć na rozgrzany ruszt i zaczekać aż drewno zacznie się tlić i dymić (około 10 do 15 minut w zależności od rodzaju zastosowanego drewna). Jeżeli używamy grilla gazowego wyłączyć palniki z jednej strony (jeżeli węglowego przesunąć żar) i ułożyć połówki kurczaka skórą do dołu. Piec 15 do 20 minut w temperaturze 160-170*C, smarując pozostałą marynatą. Przewrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 10 minut, smarując marynatą (temp. wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 75*C). Można podawać z pikantną salsą i pieczywem. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję