menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Luzujemy umytego i osuszonego kurczaka: kładziemy na grzbiecie, zgniatamy mostek, odwracamy, rozcinamy wzdłuż na grzbiecie i wyjmujemy delikatnie kości podudzia oraz przedramienia i ramienia. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym przesmażamy poszatkowaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, dodajemy przyprawy i wino. Mieszamy. Trzymamy na ogniu aż do odparowania. Studzimy. Dodajemy do podrobów i cielęciny. Wbijamy jaja i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, możemy dodać trochę tartej bułki. Tak przygotowany farsz wkładamy do wyluzowanego kurczaka i po uformowaniu zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy, w zależności od wielkości, około godziny, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenia. Luzować możemy cały drób, od indyka do przepiórki, umiejętnie musimy tylko dobierać proporcje farszów.

ocena:

Kurczak luzowany faszerowany

składniki

  • 1 kurczak
  • 200 g zmielonych podrobów lub samej wątróbki drobiowej
  • 500 g zmielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
  • 2 cebule, 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku
  • 100 ml białego wina
  • olej
  • sól, pieprz
  • ew. bułka tarta

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Luzujemy umytego i osuszonego kurczaka: kładziemy na grzbiecie, zgniatamy mostek, odwracamy, rozcinamy wzdłuż na grzbiecie i wyjmujemy delikatnie kości podudzia oraz przedramienia i ramienia. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym przesmażamy poszatkowaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, dodajemy przyprawy i wino. Mieszamy. Trzymamy na ogniu aż do odparowania. Studzimy. Dodajemy do podrobów i cielęciny. Wbijamy jaja i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, możemy dodać trochę tartej bułki. Tak przygotowany farsz wkładamy do wyluzowanego kurczaka i po uformowaniu zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150ºC i pieczemy, w zależności od wielkości, około godziny, co jakiś czas podlewając sosem z pieczenia. Luzować możemy cały drób, od indyka do przepiórki, umiejętnie musimy tylko dobierać proporcje farszów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję