X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczak Marengo

Składniki

  • 1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg
  • 500 g pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml wywaru z kurczaka lub wody
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4-8 kromek bagietki
  • 4 jajka
  • 80 g mąki

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, podsmażyć w garnku na połowie ilości oliwy, aż się zrumieni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć 3-4 minuty, dodać czosnek i tymianek smażyć 2 minuty. Zalać kurczaka obranymi ze skórki i posiekanymi pomidorami, winem i wywarem. Przykryć i dusić na małym ogniu 40 minut. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na kawałki (na dwie lub cztery części). Podsmażyć na maśle 10 minut, doprawić solą i pieprzem.  Bagietkę usmażyć na reszcie oliwy. Oddzielnie na maśle usmażyć sadzone jajka. Kiedy kurczak będzie miękki dodać pieczarki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić. Kurczaka podawać posypanego posiekaną natka pietruszki na półmisku z osobno podanymi grzankami z jajkiem sadzonym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również