X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczak pieczony al’a Persillade

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka posiekanych oliwek
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Oczyszczoną pietruszkę i czosnek drobno posiekać (rdzeń korzenia pietruszki odrzucić), wymieszać, z łyżeczką startej w moździerzu soli i dwoma łyżkami oliwy. Kurczaka nadziać pietruszką z czosnkiem (Persillade), posiekanymi oliwkami i suszonym pomidorem. Natrzeć wierzch kurczaka solą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Wyjąć kurczaka z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Posmarować pozostałą oliwą. Piekarnik nagrzać do 200*C. Piec kurczaka w ogniotrwałym naczyniu (piersią do dołu aby nie wyschła) przez około 40 minut. Przewrócić kurczaka na drugą stronę i piec jeszcze około pół godziny (podlewając winem i wytworzonym sosem). Pokroić kurczaka na ćwiartki i udekorować farszem. Można podawać z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również