menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka nacieramy tymiankiem oraz solimy i pieprzymy z zewnątrz. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy z żółtkiem, potem dodajemy posiekaną wątróbkę i razem mieszamy. Dodajemy do masy odciśniętą pokrojoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki. Nadziewamy kurczaka i zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy go w brytfance, polewamy 1 łyżką oleju i pieczemy w temp. 200° przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze 30 minut w 180°C, często polewając kurczaka wytworzonym sosem.

ocena:

Kurczak nadziewany pieczony w całości

składniki

  • 1 Kurczak,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz,
Farsz:
  • 1 bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1 wątróbka z drobiu,
  • sól, pieprz,
  • ew. 1 łyżka tartej bułki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka nacieramy tymiankiem oraz solimy i pieprzymy z zewnątrz. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy z żółtkiem, potem dodajemy posiekaną wątróbkę i razem mieszamy. Dodajemy do masy odciśniętą pokrojoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki. Nadziewamy kurczaka i zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy go w brytfance, polewamy 1 łyżką oleju i pieczemy w temp. 200° przez ok. 30 minut. Po tym czasie jeszcze 30 minut w 180°C, często polewając kurczaka wytworzonym sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję