menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nacieramy kurczaka samą ćwiartką cytryny, a następnie mieszaniną soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do środka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami

ocena:

Kurczak pieczony w pomarańczach, imbirze i cytrynie

składniki

  • 1 surowy kurczak
  • 1 cytryna
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki    
  • 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
  • 3 łyżki świeżo  posiekanego imbiru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • cząstki pomarańczy do ozdoby

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Nacieramy kurczaka samą ćwiartką cytryny, a następnie mieszaniną soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do środka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję