menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka wyluzuj. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj farsz. Piersi zmiel ze śmietaną, najlepiej w malakserze lub przepuść 2 razy przez drobne oczka w maszynce. Wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami. Dopraw solą, pieprzem. Ewentualnie zagęść bułką tartą. Kurczaka rozłóż skórą do dołu i nałóż farsz. Drób zwiń w ciasny rulon. Zwiąż sznurkiem gastronomicznym. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Musztardę, miód, rozmaryn i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Kaczkę natrzyj dokładnie marynatą. Piecz w 170°C przez około 80 minut. Podlewaj powstałym sosem.

ocena:

Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

składniki

  • 1 kurczak około 1,5-2 kg
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 100 g rodzynek
  • 60 g orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej ew. jeżeli farsz jest za luźny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka wyluzuj. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj farsz. Piersi zmiel ze śmietaną, najlepiej w malakserze lub przepuść 2 razy przez drobne oczka w maszynce. Wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami. Dopraw solą, pieprzem. Ewentualnie zagęść bułką tartą. Kurczaka rozłóż skórą do dołu i nałóż farsz. Drób zwiń w ciasny rulon. Zwiąż sznurkiem gastronomicznym. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Musztardę, miód, rozmaryn i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Kaczkę natrzyj dokładnie marynatą. Piecz w 170°C przez około 80 minut. Podlewaj powstałym sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję