menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy lub ubijamy razem mleko, mąkę, jaja i sól. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Odstawiamy je na pół godziny. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na paseczki. Możemy je wcześniej oprószyć solą i przyprawami, np. tymiankiem, czy czosnkiem. Olej rozgrzewamy w takiej ilości, żeby kolejne porcje wrzucanego mięsa mogły swobodnie pływać w rozgrzanym tłuszczu. Olej jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury, jeżeli kawałek ciasta wrzucony na wrzący tłuszcz szybko wypływa i rumieni się. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i wrzucamy do wrzącego oleju. Gdy usmażą się na złoty kolor wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na sicie. W ten sam sposób możemy smażyć kawałki ryby, owoce morza, ugotowany i pokrojony móżdżek, kawałki cielęciny, polędwicy wołowej, czy wędzonego, suszonego mięsa.

ocena:

Kurczak w cieście naleśnikowym

składniki

  • ok. 500 g piersi z drobiu
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • olej
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miksujemy lub ubijamy razem mleko, mąkę, jaja i sól. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Odstawiamy je na pół godziny. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na paseczki. Możemy je wcześniej oprószyć solą i przyprawami, np. tymiankiem, czy czosnkiem. Olej rozgrzewamy w takiej ilości, żeby kolejne porcje wrzucanego mięsa mogły swobodnie pływać w rozgrzanym tłuszczu. Olej jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury, jeżeli kawałek ciasta wrzucony na wrzący tłuszcz szybko wypływa i rumieni się. Kawałki mięsa zanurzamy w cieście i wrzucamy do wrzącego oleju. Gdy usmażą się na złoty kolor wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na sicie. W ten sam sposób możemy smażyć kawałki ryby, owoce morza, ugotowany i pokrojony móżdżek, kawałki cielęciny, polędwicy wołowej, czy wędzonego, suszonego mięsa.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję