X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczę nadziewane po warszawsku

Składniki

  • 1 kurczę (1,5 kg)
  • sól
  • 50 g czerstwej bułki
  • 3 wątróbki z kurcząt
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek i natka pietruszki
  • masło do pieczenia

Sposób przygotowania

Sprawione kurczę posolić i odstawić w chłodne miejsce. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć razem z wątróbką. Do zmielonej masy dodać surowe żółtko, masło, 1,5 łyżki posiekanego zielonego koperku i natki pietruszki. Doprawić do smaku solą. Utrzeć nadzienie, dodając na końcu pianę ubitą z białka. Napełnić kurczę nadzieniem i przewiązać na krzyż sznurkiem. Ułożyć je w brytfannie, na wierzch położyć kawałek surowego masła. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Polewać w czasie pieczenia roztopionym masłem i skrapiać wodą. Przed podaniem pokroić na ćwiartki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również