menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tuszki drobiowe moczymy przez dwie godziny w zimnej osolonej wodzie (na litr wody 6 łyżek soli).
Przygotowujemy marynatę. Rozgniatamy w moździerzu pieprz z solą i jałowcem, dodajemy paprykę, mieszamy. Mieszamy oliwę z winem i octem, dodajemy suche przyprawy. Do wnętrza każdego ptaka wlewamy łyżeczkę żubrówki, wsypujemy rozmaryn, następnie wkładamy rozcięty na połowę ząbek czosnku i plaster boczku.
Smarujemy całą tuszkę dokładnie marynatą, zamykamy w spożywczym plastikowym worku i marynujemy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjmujemy drób z lodówki, by doszedł do temperatury pokojowej.
Przed pieczeniem wnętrze każdej tuszki faszerujemy łyżką konfitury cebulowej. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy drób w żaroodpornych naczyniach przez 40 minut smarując wytwarzającym się sosem.
Opcjonalnie, rozcinamy tuszki na połowę, i układamy na przygotowanej uprzednio modrej kapuście z jabłkiem w żaroodpornym naczyniu.
Zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym do 175°C piekarniku.

ocena:

Kurki kornwalijskie (lub przepiórki)

składniki

  • 4 kurki kornwalijskie (lub duże przepiórki)
  • 4 plastry wedzonego boczku
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki żubrówki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
  • 4 łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka czerwonego winnego octu
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Tuszki drobiowe moczymy przez dwie godziny w zimnej osolonej wodzie (na litr wody 6 łyżek soli).
Przygotowujemy marynatę. Rozgniatamy w moździerzu pieprz z solą i jałowcem, dodajemy paprykę, mieszamy. Mieszamy oliwę z winem i octem, dodajemy suche przyprawy. Do wnętrza każdego ptaka wlewamy łyżeczkę żubrówki, wsypujemy rozmaryn, następnie wkładamy rozcięty na połowę ząbek czosnku i plaster boczku.
Smarujemy całą tuszkę dokładnie marynatą, zamykamy w spożywczym plastikowym worku i marynujemy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjmujemy drób z lodówki, by doszedł do temperatury pokojowej.
Przed pieczeniem wnętrze każdej tuszki faszerujemy łyżką konfitury cebulowej. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy drób w żaroodpornych naczyniach przez 40 minut smarując wytwarzającym się sosem.
Opcjonalnie, rozcinamy tuszki na połowę, i układamy na przygotowanej uprzednio modrej kapuście z jabłkiem w żaroodpornym naczyniu.
Zapiekamy przez 10 minut w rozgrzanym do 175°C piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję