menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Rozgrzewamy na patelni  olej i dodajemy najpierw wędzonkę, a gdy się wytopi cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia, wtedy dorzucamy grzyby i ciągle mieszając smażymy razem przez 7-8 minut. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. W małym rondelku topimy masło, dorzucamy do niego ser, dolewamy lekko ubitą śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos zrobi się gęsty. Wtedy dolewamy go do kurek i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.

ocena:

Kurki w sosie serowym

składniki

  • 800 g świeżych kurek
  • 150 g wędzonki lub wędzonego boczku
  • 150 g tartego, żółtego sera
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1-2 cebule
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby czyścimy, płuczemy i osączamy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Rozgrzewamy na patelni  olej i dodajemy najpierw wędzonkę, a gdy się wytopi cebulę. Smażymy, aż do zeszklenia, wtedy dorzucamy grzyby i ciągle mieszając smażymy razem przez 7-8 minut. Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. W małym rondelku topimy masło, dorzucamy do niego ser, dolewamy lekko ubitą śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy, aż sos zrobi się gęsty. Wtedy dolewamy go do kurek i mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję