menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki (bez obierania) gotujemy w posolonej wodzie na pół twardo. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, ew. większe grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy razem na małym ogniu, często mieszając grzyby, żeby się nie przypaliły. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy łyżką masła i układamy w nim kolejne warstwy: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kurki i tarty żółty ser. Dla aromatu każdą warstwę posypujemy mielonym pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Śmietanę mieszamy z solą, ubijamy z jajkiem i gałką muszkatołową. Zalewamy przygotowane do zapiekania grzyby, a na końcu posypujemy ostatnią warstwa żółtego sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180ºC przykrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Na 7-8 minut przed zakończeniem zapiekania folię lub pokrywkę zdejmujemy. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem.

ocena:

Kurki z ziemniakami

składniki

  • 300 g kurek
  • 800 g ziemniaków
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 250 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki (bez obierania) gotujemy w posolonej wodzie na pół twardo. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, ew. większe grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy razem na małym ogniu, często mieszając grzyby, żeby się nie przypaliły. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy łyżką masła i układamy w nim kolejne warstwy: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kurki i tarty żółty ser. Dla aromatu każdą warstwę posypujemy mielonym pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Śmietanę mieszamy z solą, ubijamy z jajkiem i gałką muszkatołową. Zalewamy przygotowane do zapiekania grzyby, a na końcu posypujemy ostatnią warstwa żółtego sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180ºC przykrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Na 7-8 minut przed zakończeniem zapiekania folię lub pokrywkę zdejmujemy. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję