menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną kuropatwę myjemy i osuszamy, zalewamy zsiadłym mlekiem lub serwatką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjmujemy kuropatwę, dzielimy na cztery części i nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Pozostawiamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Obsmażamy kuropatwę na patelni, na roztopionym maśle, aż porcje zrumienią się z wszystkich stron. Przekładamy kuropatwę do rondelka, dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, zalewamy wywarem z jarzyn i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do sosu śmietanę i obrane, ugotowane na miękko jaja przepiórcze. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem, polewając kuropatwę sosem i posypując posiekanym koperkiem.

ocena:

Kuropatwa duszona

składniki

  • 1 kuropatwa
  • 1 l zsiadłego mleka lub serwatki
  • 5 jaj przepiórczych
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 250 ml śmietany 18-22%
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną kuropatwę myjemy i osuszamy, zalewamy zsiadłym mlekiem lub serwatką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjmujemy kuropatwę, dzielimy na cztery części i nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Pozostawiamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Obsmażamy kuropatwę na patelni, na roztopionym maśle, aż porcje zrumienią się z wszystkich stron. Przekładamy kuropatwę do rondelka, dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, zalewamy wywarem z jarzyn i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do sosu śmietanę i obrane, ugotowane na miękko jaja przepiórcze. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem, polewając kuropatwę sosem i posypując posiekanym koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję