menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Oczyszczone i wypatroszone kuropatwy, myjemy i osuszamy. Każda kuropatwę solimy i wkładamy do środka kilka listków szałwi. Słoninę kroimy w cienkie plasterki, obkładamy kuropatwę tymi plasterkami, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Możemy tak przygotowane kuropatwy ułożyć w brytfance, polać masłem i wsadzić do piekarnika lub piec na rożnie. Upieczone kuropatwy podaje się na grzankach polanych sosem, jaki wytworzył się w trakcie pieczenia, rozcieńczonym kilkoma łyżkami bulionu. W taki sam sposób można przygotować przepiórki, gołąbki i inne drobne ptaszki.

 
 
ocena:

Kuropatwy pieczone

składniki

  • 50 g słoniny
  • kilka listków szałwi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania
Oczyszczone i wypatroszone kuropatwy, myjemy i osuszamy. Każda kuropatwę solimy i wkładamy do środka kilka listków szałwi. Słoninę kroimy w cienkie plasterki, obkładamy kuropatwę tymi plasterkami, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Możemy tak przygotowane kuropatwy ułożyć w brytfance, polać masłem i wsadzić do piekarnika lub piec na rożnie. Upieczone kuropatwy podaje się na grzankach polanych sosem, jaki wytworzył się w trakcie pieczenia, rozcieńczonym kilkoma łyżkami bulionu. W taki sam sposób można przygotować przepiórki, gołąbki i inne drobne ptaszki.

 
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję