X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 l dojrzałych jagód jałowca
  • 20 g drożdży
  • 40 g cukru
  • garść chmielu
  • 6 l wody

Sposób przygotowania

Gotujemy połowę wody. Jagody jałowca mielimy. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy i do płynu dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Do garnka wlewamy pozostałe 3 litry wody wrzucamy chmiel i gotujemy przez pół godziny, gdy ostygnie łączymy napar z chmielu (nie przecedzamy go) z wywarem z jałowca. Przykrywamy naczynie ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia płyn przecedzamy, słodzimy resztą cukru i rozlewamy do butelek. Butelki zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również