menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy połowę wody. Jagody jałowca mielimy. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy i do płynu dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Do garnka wlewamy pozostałe 3 litry wody wrzucamy chmiel i gotujemy przez pół godziny, gdy ostygnie łączymy napar z chmielu (nie przecedzamy go) z wywarem z jałowca. Przykrywamy naczynie ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia płyn przecedzamy, słodzimy resztą cukru i rozlewamy do butelek. Butelki zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu.

ocena:

Kwas jałowcowy

składniki

  • 1 l dojrzałych jagód jałowca
  • 20 g drożdży
  • 40 g cukru
  • garść chmielu
  • 6 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy połowę wody. Jagody jałowca mielimy. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy i do płynu dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Do garnka wlewamy pozostałe 3 litry wody wrzucamy chmiel i gotujemy przez pół godziny, gdy ostygnie łączymy napar z chmielu (nie przecedzamy go) z wywarem z jałowca. Przykrywamy naczynie ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia płyn przecedzamy, słodzimy resztą cukru i rozlewamy do butelek. Butelki zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję