menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do kamionkowego naczynia wlewamy cały miód i zalewamy go świeżo zagotowaną wodą. Mieszamy, aż miód się rozpuści. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do płynu, gdy ten będzie letni. Przykrywamy naczynie gazą. Po 24 godzinach zdejmujemy z powierzchni pianę, która się wytworzyła. Cytryny szorujemy szczoteczką. Z jednej z nich ścieramy skórkę. Wyciskamy z cytryny sok. Wlewamy go do płynu miodowego, dodajemy też skórkę cytrynową. Mieszamy. Rodzynki płuczemy i osączamy. Kwas miodowy rozlewamy do butelek. Do każdej wrzucamy po kilka sztuk rodzynek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.

ocena:

Kwas miodowy

składniki

  • 500 ml płynnego miodu
  • 100 g drożdży
  • 2 cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • 5 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do kamionkowego naczynia wlewamy cały miód i zalewamy go świeżo zagotowaną wodą. Mieszamy, aż miód się rozpuści. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do płynu, gdy ten będzie letni. Przykrywamy naczynie gazą. Po 24 godzinach zdejmujemy z powierzchni pianę, która się wytworzyła. Cytryny szorujemy szczoteczką. Z jednej z nich ścieramy skórkę. Wyciskamy z cytryny sok. Wlewamy go do płynu miodowego, dodajemy też skórkę cytrynową. Mieszamy. Rodzynki płuczemy i osączamy. Kwas miodowy rozlewamy do butelek. Do każdej wrzucamy po kilka sztuk rodzynek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję