menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka lub inne owoce myjemy i kroimy w ćwiartki wycinając miejsca nadpsute lub robaczywe. Duży, kamienny garnek wyparzamy i wkładamy do niego owoce. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą, dodajemy cukier, miód i skórkę razowego chleba. Przykrywamy gazą lub bawełnianą, cienką ściereczką. Pozostawiamy na 2–3 dni. Gdy napój będzie miał orzeźwiający kwaśny smak zlewamy go do butelek i wstawiamy w chłodne miejsce. Taki napój ma trwałość zaledwie kilka dni. Można go też przyrządzać ze skórek z obranych owoców. 

ocena:

Kwas owocowy

składniki

  • 2-3 kg „spadów” owocowych: jabłek, śliwek, gruszek itp.
  • 10 l wody
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki miodu
  • skórka razowego chleba

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jabłka lub inne owoce myjemy i kroimy w ćwiartki wycinając miejsca nadpsute lub robaczywe. Duży, kamienny garnek wyparzamy i wkładamy do niego owoce. Zalewamy przegotowaną, letnią wodą, dodajemy cukier, miód i skórkę razowego chleba. Przykrywamy gazą lub bawełnianą, cienką ściereczką. Pozostawiamy na 2–3 dni. Gdy napój będzie miał orzeźwiający kwaśny smak zlewamy go do butelek i wstawiamy w chłodne miejsce. Taki napój ma trwałość zaledwie kilka dni. Można go też przyrządzać ze skórek z obranych owoców. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję