X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kwaśnica – Podhale

Składniki

  • 1,5 l wody
  • ok. 1 kg baraniny z kością lub gęsiny
  • kilka suszonych grzybów
  • kilka ziemniaków
  • 3 cebule
  • 500 g kiszonej kapusty
  • czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Mięso gotujemy w 1,5 l wody, następnie wyjmujemy je, usuwamy kości, a mięso kroimy na kawałki. Do wywaru dodajemy kapustę, pokrojoną cebulę oraz przyprawy i gotujemy. Osobno gotujemy suszone grzyby, które następnie kroimy w paski. Na koniec łączymy wywar grzybowy z „kapuściano - mięsnym”, dodajemy pokrojone mięso, grzyby, ziemniaki. Podajemy zupę z chlebem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również