menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Do wywaru dodajemy kapustę oraz przyprawy i gotujemy, potem kapustę odcedzamy, używamy jej do pierogów. Wywar dodamy do zupy. Osobno gotujemy suszone grzyby, które następnie kroimy w paski, część przeznaczamy do farszu do pierogów. Na koniec łączymy wywar grzybowy z „kapuścianym” dodajemy grzyby, ziemniaki. Cebulę kroimy  kostkę i podsmażamy na maśle. Osobno robimy zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodajemy na koniec do kwaśnicy i mieszamy, żeby nie było grudek. W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.

ocena:

Kwaśnica

składniki

-1,5 l wywaru
-kilka suszonych grzybów
-kilka ziemniaków
-3 cebule
-2  łyżki masła do smażenia cebuli
-po 1 łyżce masła i mąki do zasmażki
-500 g kiszonej kapusty
-czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Do wywaru dodajemy kapustę oraz przyprawy i gotujemy, potem kapustę odcedzamy, używamy jej do pierogów. Wywar dodamy do zupy. Osobno gotujemy suszone grzyby, które następnie kroimy w paski, część przeznaczamy do farszu do pierogów. Na koniec łączymy wywar grzybowy z „kapuścianym” dodajemy grzyby, ziemniaki. Cebulę kroimy  kostkę i podsmażamy na maśle. Osobno robimy zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodajemy na koniec do kwaśnicy i mieszamy, żeby nie było grudek. W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję