menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rzucamy drobno skrojoną cebulę na rozgrzany olej i dodajemy starty czosnek, tymianek i oregano. Lekko koloryzujemy cebulę i dodajemy wołowinę, sól pieprz i sporą ilość papryki. Trzymamy na dużym ogniu aż całe mięso będzie brązowe, wtedy dodajemy pomidory z puszki, gotujemy około 10 minut, doprawiamy jeśli trzeba i dodajemy skrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy jeszcze około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając (najlepiej rózgą) podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy mleka i czekamy aż zgęstnieje, jeśli jest zbyt gęste, dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysokie naczynie żaroodporne ( na tą ilość składników około 30x30x10cm) smarujemy na dnie sosem a na ściankach margaryną. Układamy na dnie pierwszą warstwę makaronu i kładziemy warstwę mięsa, następną warstwę makaronu i następną mięsa aż do zużycia mięsa, mogą być nawet tylko dwie warstwy, a na sam koniec na ostatnią warstwę makaronu kładziemy sos beszamel, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.

ocena:

Lazania włołwa

składniki

  • 800g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki (po 400g) siekanych pomidorów
  • 200g pieczarek
  • po pół łyżeczki tymianku, oregano
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka

Sos beszamel:

  • 40g margaryny
  • 40g mąki
  • 0.5L mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołową.
  • Około 25 płatów makaronowych do lazanii (gotowych lub własnej roboty)
  • 200g żółtego tartego sera (ale najlepsza jest tarta mozzarella)

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rzucamy drobno skrojoną cebulę na rozgrzany olej i dodajemy starty czosnek, tymianek i oregano. Lekko koloryzujemy cebulę i dodajemy wołowinę, sól pieprz i sporą ilość papryki. Trzymamy na dużym ogniu aż całe mięso będzie brązowe, wtedy dodajemy pomidory z puszki, gotujemy około 10 minut, doprawiamy jeśli trzeba i dodajemy skrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy jeszcze około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając (najlepiej rózgą) podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy mleka i czekamy aż zgęstnieje, jeśli jest zbyt gęste, dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysokie naczynie żaroodporne ( na tą ilość składników około 30x30x10cm) smarujemy na dnie sosem a na ściankach margaryną. Układamy na dnie pierwszą warstwę makaronu i kładziemy warstwę mięsa, następną warstwę makaronu i następną mięsa aż do zużycia mięsa, mogą być nawet tylko dwie warstwy, a na sam koniec na ostatnią warstwę makaronu kładziemy sos beszamel, posypujemy serem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję