menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jajek, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Odcedzamy i mieszamy z 3 łyżkami masła. Rodzynki myjemy, osączamy i zalewamy rumem. Orzechy siekamy. Mieszamy miód, rum z rodzynkami i orzechy (pozostawiamy kilka łyżek orzechów do posypania łazanek). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy połowę łazanek, na nich układamy masę orzechowo – rodzynkową i pozostałą część łazanek, wreszcie posypujemy wierzch odłożonymi orzechami i resztą masła. Zapiekamy w nagrzanego do 180° piekarniku przez 25– 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy też polać porcje słodką śmietanką. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

ocena:

Łazanki z bakaliami

składniki

-500 g mąki
-2 jajka
-ew. 500 g makaronu – łazanki
-150 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
-100 g rodzynek
-50 ml rumu
-50 g masła
-6 łyżek miodu
-2-3 łyżki tartej bułki
-3 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jajek, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Odcedzamy i mieszamy z 3 łyżkami masła. Rodzynki myjemy, osączamy i zalewamy rumem. Orzechy siekamy. Mieszamy miód, rum z rodzynkami i orzechy (pozostawiamy kilka łyżek orzechów do posypania łazanek). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy połowę łazanek, na nich układamy masę orzechowo – rodzynkową i pozostałą część łazanek, wreszcie posypujemy wierzch odłożonymi orzechami i resztą masła. Zapiekamy w nagrzanego do 180° piekarniku przez 25– 30 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy też polać porcje słodką śmietanką. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję