menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy na pół i z każdej połówki łyżką usuwamy gniazdo nasienne i ogonek z włóknami. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i sok z połówki cytryny. Ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, żółtka i orzechy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego przygotowaną masę i wkładamy w nią połówki gruszek, posypujemy cukrem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200ºC. Leguminę podajemy  na ciepło, polewając ją przed podaniem sosem owocowym.

ocena:

Legumina orzechowa

składniki

  • 500 g gruszek (twardych)
  • 2 jajka
  • pół cytryny
  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 40 g cukru
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gruszki myjemy, wycieramy, kroimy na pół i z każdej połówki łyżką usuwamy gniazdo nasienne i ogonek z włóknami. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i sok z połówki cytryny. Ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, żółtka i orzechy. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy do niego przygotowaną masę i wkładamy w nią połówki gruszek, posypujemy cukrem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200ºC. Leguminę podajemy  na ciepło, polewając ją przed podaniem sosem owocowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję