X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Legumina z ryżu z sosem szodonowym

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 80 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Ryż płuczemy i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy, aż będzie całkiem miękki. Wtedy dodajemy do niego 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z pianą ubitą z 2 białek. Foremki smarujemy resztą masła, nakładamy do nich masę i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°. Po zapieczeniu wykładamy leguminę z foremek na talerzyki i podajemy z sosem szodonowym konfiturami lub sosami owocowymi.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również