menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryż płuczemy i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy, aż będzie całkiem miękki. Wtedy dodajemy do niego 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z pianą ubitą z 2 białek. Foremki smarujemy resztą masła, nakładamy do nich masę i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°. Po zapieczeniu wykładamy leguminę z foremek na talerzyki i podajemy z sosem szodonowym konfiturami lub sosami owocowymi.

ocena:

Legumina z ryżu z sosem szodonowym

składniki

  • 200 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 80 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ryż płuczemy i gotujemy na mleku z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy, aż będzie całkiem miękki. Wtedy dodajemy do niego 2 żółtka, cukier, cukier waniliowy, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z pianą ubitą z 2 białek. Foremki smarujemy resztą masła, nakładamy do nich masę i zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°. Po zapieczeniu wykładamy leguminę z foremek na talerzyki i podajemy z sosem szodonowym konfiturami lub sosami owocowymi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję