menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 50 minut. Na dno piekarnika, postaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
Wszystkie składniki pesto, włóż do pojemnika blendera, oprócz oliwy. Całość miksuj powoli, dodając oliwę. Najlepiej mielić pulsacyjnie. Pesto powinno mieć lekkie grudki.
Kiedy ryba się upiecze, odstaw ją do ostygnięcia. Obierz mięso ze skóry i ości. Razowe pieczywo upiecz w piekarniku lub tosterze. Grzankę posmaruj, szczodrze masłem. Następnie nałóż porcję ryby. Posyp pomidorem, tymiankiem, sałatą oraz chilli. Na wierzch połóż łyżeczkę pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

ocena:

Leszcz na razowej grzance z pesto z jarmużu

składniki

  • 200 g obranego mięsa z leszcza lub lina
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 papryczka chilli
  • sok z połowy cytryny
  • 3 liście sałaty rzymskiej pokrojone w cienkie paski
  • 1 łyżeczka listków św. tymianku
  • 8 kromek chleba razowego
  • masło do smarowania
  • sól, pieprz
Pesto:
  • kilka liści jarmużu ok.150 g, pokrojonego w mniejsze kawałki bez twardych końcówek
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 70 g prażonych pestek słonecznika
  • 50 g startego twardego sera np. parmezan lub bursztyn
  • sok z połowy cytryny
  • 100-150 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 50 minut. Na dno piekarnika, postaw naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą.
Wszystkie składniki pesto, włóż do pojemnika blendera, oprócz oliwy. Całość miksuj powoli, dodając oliwę. Najlepiej mielić pulsacyjnie. Pesto powinno mieć lekkie grudki.
Kiedy ryba się upiecze, odstaw ją do ostygnięcia. Obierz mięso ze skóry i ości. Razowe pieczywo upiecz w piekarniku lub tosterze. Grzankę posmaruj, szczodrze masłem. Następnie nałóż porcję ryby. Posyp pomidorem, tymiankiem, sałatą oraz chilli. Na wierzch połóż łyżeczkę pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję