X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Letni tort bezowy z malinami

Składniki

Beza:

  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 175 g cukru
  • szczypta soli

Wypełnienie:

  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g malin
  • 500 ml śmietany 30%, bardzo zimnej
  • 100 g zmiksowanych malin i przetartych przez drobne sitko
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Na arkuszach papieru narysuj 2-3 koła o średnicy 20-22 cm. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, powoli dodaj cukier. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż okręgi z białek za pomocą rękawa cukierniczego. Można zrobić kilka malutkich do dekoracji. Bezy piecz w piekarniku rozgrzanym do 110°C przez 2 ½ godziny. Wypełnienie zaczynamy od ubicia śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier puder. Do sztywnej już śmietany dodaj mus malinowy. Ostudzone bezy, przełóż kremem wymieszanym z owocami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również