poziom skomplikowania:
Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.
Letnia zupa z młodych warzyw
składniki
poziom skomplikowania:
Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.