menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.

ocena:

Letnia zupa z młodych warzyw

składniki

  • 1,5 litra wody
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 mały pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 mała cukinia do 300g
  • 1 marchewka ok 100g
  • 1 pietruszka do 100g
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wlej wodę do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je w cienkie pół plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę a selera w cienkie plastry. Do wody wrzuć młode ziemniaki, po chwili dodaj także marchewkę z pietruszką. Po 2-3 minutach dołóż seler. Obierz buraczki, pokrój w cienkie plastry i również dodaj do garnka. Kiedy warzywa będą już miękkie wrzuć posiekaną botwinkę ale zostaw trochę do dekoracji. Delikatnie gotuj zupę dodatkowe 5 minut. Na koniec dopraw ją sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną botwinką i jeśli lubisz skrop oliwą z oliwek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję