menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki mielimy przez maszynkę razem z usmażoną cebulą (nie dodajemy tłuszczu, na którym się smażyła). Kapustę kiszoną siekamy i dusimy w niewielkiej ilości wody z tłuszczem, na którym smażyliśmy cebulę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ponieważ kapusta będzie stanowiła farsz do placków, trzeba ją odparować, żeby farsz był dość gęsty. Z gorącej masy ziemniaczanej formujemy placki, kładziemy na środek łyżkę farszu z kapusty i zlepiamy brzegi. Tak uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy z sosem grzybowym.

ocena:

Łężnie

składniki

-1 kg ziemniaków
-500 g kiszonej kapusty
-1 cebula
-1 łyżka masła
-sól i pieprz
-olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki mielimy przez maszynkę razem z usmażoną cebulą (nie dodajemy tłuszczu, na którym się smażyła). Kapustę kiszoną siekamy i dusimy w niewielkiej ilości wody z tłuszczem, na którym smażyliśmy cebulę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ponieważ kapusta będzie stanowiła farsz do placków, trzeba ją odparować, żeby farsz był dość gęsty. Z gorącej masy ziemniaczanej formujemy placki, kładziemy na środek łyżkę farszu z kapusty i zlepiamy brzegi. Tak uformowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Podajemy z sosem grzybowym.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję