menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Likier ten jest znany pod nazwą alasz od miejscowości koło Rygi, gdzie zapoczątkowano jego produkcję. Z cukru i wody przygotowujemy gęsty syrop, zanim ostygnie, mieszamy go ze spirytusem, wsypujemy kminek, wstrząsamy i wlewamy wszystko do buli, którą szczelnie zakorkowujemy. Odstawiamy na 5 dni, potem likier przecedzamy, przelewamy do mniejszych butelek, zakorkowujemy je i odstawiamy.

ocena:

Likier kminkowy – alasz

składniki

  • 1 l spirytusu
  • 750 ml wody
  • 1 kg cukru
  • ćwierć szklanki kminku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Likier ten jest znany pod nazwą alasz od miejscowości koło Rygi, gdzie zapoczątkowano jego produkcję. Z cukru i wody przygotowujemy gęsty syrop, zanim ostygnie, mieszamy go ze spirytusem, wsypujemy kminek, wstrząsamy i wlewamy wszystko do buli, którą szczelnie zakorkowujemy. Odstawiamy na 5 dni, potem likier przecedzamy, przelewamy do mniejszych butelek, zakorkowujemy je i odstawiamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję